The Township of Langley’s building bylaw says a permit is required for all construction, and it doesn’t carve out an exemption for small sheds. The zoning bylaw adds height, setback and front-yard limits for backyard accessory buildings. This guide covers the residential R-1A to R-1E zones, explains what the Township’s own documents say, and flags what still needs a call to the building department.
Quick answer: do you need a permit for a shed in the Township of Langley?
- The Township’s Building Bylaw 4642 says a permit is required for all construction, and no small-shed size exemption was found, so assume a permit is needed.
- Because the bylaw has no exemption wording, ask the Permits, Licences and Inspections department at 604-533-6018 before building even a very small shed.
- Whatever the answer, a shed must stay out of the front yard, keep 1.5 m from the house, and meet the height and setback limits.
| Bylaws | Building Bylaw 2008 No. 4642; Zoning Bylaw No. 2500, Section 100 (definitions) and Section 400 (residential zones) |
|---|---|
| Permit requirement | Building Bylaw 4642, section 5.1: “A Permit is required for all Construction” (see also section 4.1(a)). No size-based shed exemption was found. Section 7.3(b)(iv) is only a sprinkler exemption for detached buildings under 50 m². |
| How to apply | Online through eApply, permit type “ACCESSORY BUILDING – BB” |
| Maximum total area | Not confirmed (no separate accessory floor-area cap found). Lot coverage is 35% in R-1A (45% with infill housing, section 401.4) and 35% in R-1B to R-1E (section 402). |
| Maximum height | 3.75 m (12.3 feet) for accessory buildings that aren’t dwellings (R-1A section 401.6; R-1B to R-1E section 402.5) |
| Rear setback | 1.5 m (4.9 feet) in R-1A (section 401.5) and R-1B to R-1E; 0.6 m (2 feet) is allowed for an accessory building under 6 m² gross floor area (R-1A note 6) |
| Interior side setback | 1.2 m (3.9 feet) (R-1A section 401.5); R-1B to R-1E accessory buildings under 6 m² may use 0.6 m (section 402) |
| Exterior side setback | 4.5 m (14.8 feet) (R-1A section 401.5 and R-1B to R-1E section 402) |
| Front yard | Accessory buildings aren’t permitted in the front yard in R-1A (section 401, note 1). Front setbacks: R-1A front-loaded lot 6.0 m (19.7 feet), rear-loaded lot 2.5 m (8.2 feet); R-1B to R-1E, 6.0 m for 6 m² or more and 7.5 m (24.6 feet) for under 6 m². |
| Distance from the house | Accessory buildings must be separated from a principal building by at least 1.5 m (4.9 feet) (Section 100, definition of Accessory Building) |
| Zones covered | R-1A (section 401) and R-1B to R-1E (section 402). R-2, R-CL, MH-1, FH-1 and CRE-1 weren’t checked. |
| Permit fee | Not confirmed |
What the BC Building Code says
BCBC 2024 Division A 1.1.1.1(2)(e) says the Code doesn’t apply to accessory buildings of less than 10 m² in building area that don’t create a hazard, and “hazard” isn’t defined, so the local building official decides; where a city’s own documents are silent, that provincial rule is the default, though the city may be stricter. On this page, the permit statement comes from the Township’s own Building Bylaw 4642, which has no exemption wording of its own and says a permit is required for all construction, while the height and setback figures come from Zoning Bylaw 2500, not from the provincial Code.
Rules that apply even without a building permit
- Zoning: the height, setback, front-yard and 1.5 m separation rules apply to every shed, whatever its size.
- Electrical: wiring a shed usually needs an electrical permit from Technical Safety BC, separate from any building permit.
- Use as an office or bedroom: an accessory building is defined as customarily incidental to the main building, so using a shed as living space would be a different kind of project. Ask the Township first.
- Easements and covenants: a registered easement, right-of-way or covenant on the property title can limit where anything may be built, so check the title first.
What isn’t confirmed
- Whether the Township allows any small shed to be built without a permit isn’t confirmed. The bylaw says a permit is required for all construction and shows no size exemption.
- The permit fee for a small accessory building isn’t confirmed, because the Township’s fees bylaw wasn’t found.
- No separate cap on total accessory building floor area was found, only the lot coverage limits.
- The R-2, R-CL, MH-1, FH-1 and CRE-1 zones weren’t checked.
- The setback tables were read from flattened PDF text, so which figure belongs to which column should be checked against the PDF layout before relying on it.
Who to contact
Township of Langley Permits, Licences and Inspections: 604-533-6018 or buildinginfo@tol.ca. Official documents used for this page:
- Zoning Bylaw 2500, Section 400 (PDF)
- Building Bylaw 4642 (PDF)
- Residential Accessory Application Checklist (PDF)
Frequently asked questions
Can I build a small shed in the Township of Langley without a permit?
The Township’s building bylaw says a permit is required for all construction, and no size-based exemption for sheds was found. Because that isn’t a firm answer for very small sheds, ask the Permits, Licences and Inspections department before building.
How close to the property line can a shed go?
In R-1A, an accessory building needs 1.5 m (4.9 feet) from the rear line and 1.2 m (3.9 feet) from an interior side line. A building under 6 m² (65 square feet) of gross floor area may sit as close as 0.6 m (2 feet) at the rear.
Can a shed go in the front yard?
No. In R-1A, accessory buildings aren’t permitted in the front yard, and the shed has to stay at least 1.5 m (4.9 feet) from the main building.
How tall can a shed be?
Accessory buildings that aren’t dwellings are limited to 3.75 m (12.3 feet) in R-1A through R-1E.
For the provincial picture, see Maximum Shed Size Without a Permit in BC, and compare nearby cities on Shed Rules by City.
The figures on this page are a general guide, checked 26 October 2026. Always confirm with the Township of Langley before building.